Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (3)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Jgenti M$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3
1.

Jgenti M. 
Effect of methyl jasmonate, salicylic acid and ascorbic acid on quality parameters of strawberry (Fragaria x ananassa Duch) fruit during cold storage [Електронний ресурс] / M. Jgenti, L. Gulua, T. Turmanidze // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 3. - С. 367-378. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_3_3
Проведено дослідження з метою вивчення комбінованого ефекту розчину метилжасмонату (MJ), саліцилової кислоти (SA) та аскорбінової кислоти (AA) на зберігання полуничних плодів. Антоціани кількісно визначено рН-диференційованим методом. Загальні фенольні сполуки (ЗФС) визначено за допомогою реагенту Фоліна - Цикальте. Аналіз FRAP (відновлення флюоресценції після фотознебарвлення) застосовано для визначення антиоксидантної активності (АОА). Визначення окремих антоціанів проведено за допомогою високоефективної рідинної хроматографії (HPLC) із використанням рідинного хроматографа марки Varian-Prostar-500. Аналіз текстури полуниці проведено з використанням аналізатора текстур. Досліджено вплив комбінованого розчину MJ, SA та AA на зберігання полуничних плодів (сортів Вікторії та Камарози). Оброблення за допомогою MJ, SA та AA позитивно вплинуло на рівень вмісту вітаміну С у плодах полуниці під час зберігання. Загальні антоціани в контрольних зразках сорту Вікторії поступово знижувались з 21,35 +- 1,06 до 13,35 +- 0,66 мг/100 г на 13-й день зберігання. Щодо оброблених зразків, то вміст антоціанів зменшувався до 15,49 +- 0,77 мг/100 г. У зразках сорту Карамоза загальний вміст антоціанів знизився з 46,93 +- 2,34 до 20,41 +- 1,02 і до 34,59 +- 1,72 мг на 100 г плодів у контрольних і оброблених зразках відповідно. ЗФС у контрольних зразках сорту Вікторія спочатку складали 129,86 +- 6,49 мг/100г, а в кінці експерименту знизилися до 111,15 +- 5,55 мг/100 г, у той час як у досліджуваному зразку ЗФС залишалися незмінними. ЗФС у Карамоза спочатку були на 40 % більше, ніж у Вікторії, тобто складали 181,51 +- 9,07 мг/100 г. Після 13 діб зберігання ЗФС зменшувалися до 131,00 +- 6,55 і 150,2 +- 7,50 мг/100 г у контрольних та оброблених зразках відповідно. Вплив обробки був статистично та практично значущим. Під час зберігання АОА плодів зменшувалася поступово. Зміна АОА оброблених зразків була менш значною, ніж у необробленому зразку, тобто на 17,9 і 23,3 % для плодів сортів Вікторія та Камароса відповідно. Основним антоціаніном у плодах обох сортів був пеларгонідин-3-O-глюкозид. Його початковий вміст у плодах становив 68,45 +- 3,42 і 65,28 +- 3,26 % від загальної кількості антоціанів для сортів Вікторії та Камарози відповідно. Зроблено висновок, що обробка фруктів суниці за допомогою комбінованих розчинів MJ, SA та AA позитивно вплинула на зберігання плодів. Вмісту антоціанів і загальних фенолів, а також антиоксидантного потенціалу протягом періоду зберігання було значно підвищено. Оброблення комбінованим розчином призвело до поліпшення текстури плодів під час процесу зберігання.
Попередній перегляд:   Завантажити - 515.18 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Gulua L. 
Chemical constituents, antioxidant and anti-lipase activity of the selected wines produced in Georgia [Електронний ресурс] / L. Gulua, L. Nikolaishvili, T. Turmanidze, M. Jgenti, M. Bezhuashvili, R. FitzGerald // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 2. - С. 177-191. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_2_3
Introduction. The purpose of this work was to investigate the composition, in vitro antioxidant and antilipase activity of different types of wine produced in Georgia and to identify the relationship, if any, between anti-lipase activity, polyphenol content and the antioxidant activity of the wines. Materials and methods. Individual polyphenols were separated and quantified by HPLC analysis performed using a liquid chromatograph (Varian Prostar 500, Walnut Creek, California, USA). One unit of lipase activity was defined as that amount of lipase which hydrolyses 1,0 micro equivalent of fatty acid from a triglyceride in one hour at pH 7,2 at 37 <^>oC. Ferric reducing ability of plasma (FRAP) assay was applied in order to determine antioxidant activity. All other methods used are standard biochemical methods. Results and discussion. This study investigated the composition, antioxidant and anti-lipase activity of 6 different wines (Saperavi 2016, Saperavi 2017, Tavkveri 2017, Cabernet Franc 2017, 5. Cabernet Sauvignon 2017 and 6. Rkatsiteli 2017) produced in Georgia. Highest polyphenol content was found in Cabernet Sauvignon 2017 and Cabernet Franc 2017 (1843,13 +- 92,15 and 1650,82 +- 82,50 mg L<^>-1, respectively) while Rkatsiteli 2017 had the lowest polyphenol content (1046,42 +- 52,30 mg L<^>-1). Malvidin-3-O-monoglucoside content, expressed as a percentage of total monoglucosides, ranged from 48,12 to 68,58 %. Cabernet Sauvignon 2017 and Cabernet Franc 2017 had highest antioxidant (FRAP) activity, i.e., 2189,05 +- 109,45 and 1973,09 +- 98,65 mg ascorbic acid equivalents L<^>-1, respectively. Cabernet Sauvignon 2017 and Cabernet Franc 2017 also displayed the highest level of pancreatic lipase inhibitory activity (79,7 and 78,7 % inhibition mL<^>-1 of wine, respectively). Rkatsiteli 2017 and Tavkveri 2017 had the lowest anti-lipase activity (58,1 and 56,6 % inhibition mL<^>-1, respectively). Conclusion. Georgian wines represent natural sources of phytochemicals with high levels of antioxidant and antilipase activity.
Попередній перегляд:   Завантажити - 541.902 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Jgenti M. 
Comparison of characteristics of sweet cherry varieties grown in Georgia and their changes during the storage [Електронний ресурс] / M. Jgenti, T. Turmanidze, I. Khorava // Ukrainian food journal. - 2022. - Vol. 11, Issue 2. - С. 259-268. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2022_11_2_6
Мета дослідження - вивчення зміни якісних показників черешні, вирощеної в Грузії, під час її зберігання. Контролювали такі показники сортів черешні, як втрата маси, титрована кислотність і вміст загальної розчинної речовини, загальної кількості фенольних сполук та антоціанів, а також антиоксидантну активність на початку, через 21 і 42 доби зберігання в холодильній камері за температура 0 - 1 <^>oC і відносної вологості повітря 90 - 95 %. Для дослідження обрано 3 комерційно вирощені сорти черешні, зокрема Кордіа, Регіна та Світхарт. Сорт черешні Кордія містив найбільшу кількість загального вмісту фенолів (TPC) - 213,95 мг/100 г<^>-1 та антоціанів - 145,7 мг/100г, якщо порівняти з іншими сортами. Сорт Світхарт містив найменшу кількість TPC - 116,0 мг/100 г, антоціанів - 29,75 мг на 100 г. Виявлено позитивну кореляцію між вмістом фенолів та антиоксидантною активністю для досліджуваних сортів. Найкраща кореляція виявлена для черешні Регіна (R2 = 0,98), тоді як для сортів Кордія та Світхарт - 0,88 і 0,83 відповідно. У процесі зберігання змінювалися фізико-хімічні властивості черешні: поступово знижувався вміст загальної розчинної речовини, титрована кислотність, загальний вміст фенолів, уміст антоціанів та антиоксидантна активність. Загальне зменшення маси плодів через 42 дні вимірювали разом із мікробіологічними втратами. У сорту Світхарт спостерігалася найбільша втрата ваги у порівнянні з іншими. За трирічними даними загальна втрата маси черешні сорту Кордія склала 10,13 % наприкінці періоду зберігання (42 дні) за температури 0 - 1 <^>oC і відносної вологості повітря 90 - 95 %. Це значення становило 13,51 % для сорту Регіна і 14,49 % - для сорту Світхарт. Встановлено, що 3 досліджувані сорти черешні близькі за хімічним складом. Проте за вмістом цінних речовин і стійкістю до зберігання найкращі показники у сорту Кордія.
Попередній перегляд:   Завантажити - 390.691 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського